İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM

Anasayfa » İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM

İşletmede Mesleki Eğitim:

Mesleki eğitim programı öğrencilerinin teorik eğitimlerini yükseköğretim kurumlarında, işletmede veya işletmelerce tesis edilen eğitim birimlerinde; beceri eğitimlerini ise işletmelerde yaptıkları eğitim uygulamalarını,

(1) İşletmede mesleki eğitimin eğitim-öğretim dönemlerinde yapılması esastır. İşletmede mesleki eğitim yükseköğretim kurumunun akademik takviminde belirlenen eğitim ve öğretim dönemlerinde başlar ve bu sürenin sonunda biter. Ancak programın özelliğine ve işletme koşullarının uygunluğuna göre yaz döneminde de işletmede mesleki eğitim yaptırılabilir.

(2) İşletmede mesleki eğitim için AKTS kredisi belirlemek zorunludur. AKTS kredileri program veya bölümün ders çizelgelerine eklenir ve öğrencilerin mezuniyet kredisi hesabına dâhil edilir.

(3) Alt dönemlerden başarısız veya hiç almadığı dersi olan öğrencilerin dersin sayısı, özelliği ve dönemine bağlı olarak uygulamalı eğitime yönelik başvurularının kabul edilip edilmemesine Uygulamalı Eğitimler ve Staj Komisyonunu karar verir.

(4) İşletmede mesleki eğitim kapsamında hesaplanan derslerin toplam kredisi 15 AKTS kredisinden az, 30 AKTS kredisinden fazla olamaz. Tıp programlarındaki intörnlük uygulaması 60 AKTS kredisi olarak değerlendirilir.

(5) Komisyon veya alt komisyonlar, işletmede mesleki eğitim yapan öğrencileri işletme değerlendirme formu, uygulamalı eğitim dosyası ve önceden belirlenen kazanımlar doğrultusunda değerlendirir.

(6) Öğrencinin işletmede mesleki eğitim kapsamındaki değerlendirme notu sisteme ders notu olarak işlenir. Aynı zamanda bu değerlendirme notu, akademik başarı notu değerlendirmelerine dâhil edilir.

(7) İşletmede Mesleki Eğitim dersinden başarısız olan öğrenciler bu dersi başarısız olduğu işletmede veya farklı bir işletmede tekrar edebileceği gibi işletmede mesleki eğitim programdan çıkarak müfredat derslerinden de alarak tamamlayabilir.

(8) İşletmede mesleki eğitim gören öğrencilere 3308 sayılı Kanun’un 25’inci maddesi uyarınca ücret ödenir.

(9) İntörnlük uygulaması kapsamında işletmede mesleki eğitim yapan tıp fakültesi öğrencilerine 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 29’uncu maddesi uyarınca ücret ödenir.

(10) 3308 sayılı Kanunun 25’inci maddesi ile 5510 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendi uyarınca işletmede mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanır. Bu öğrencilerden bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamında ödenecek primler 5510 sayılı Kanun’un 87’nci maddesinin birinci 1’inci fıkrasının (e) bendi uyarınca yükseköğretim kurumları tarafından karşılanır.

(11) Tıp programlarındaki intörnlük uygulaması işletmede mesleki eğitim kapsamında değerlendirilir.

(12) Tıp programlarında intörnlük uygulaması dışında özel niteliği haiz uygulamalı eğitimlerden hangilerinin işletmede mesleki eğitim sayılacağına ve bunların AKTS kredilerinin sınırlarına Yükseköğretim Kurulu karar verir.

Öğrenci Destek Hattı